EUROPA WONDERLAND

EUROPA WONDERLAND

13 Oct – 13 Nov 2020

13 Oct – 13 Nov 2020

CURATOR:

OLIVIA NIȚIȘ

ARTIȘTI:

CĂTĂLIN BURCEA
COSMIN HAIAȘ
DECEBAL SCRIBA
DELIA POPA
MATEI BEJENARU
VALERIU ȘCHIAU
ZOIȚA

Expoziția se va putea vizita la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății.

Europa Wonderland este un proiect care chestionează aspecte legate de contextul European, identitate și politică prin intermediul unor lucrări ce se angajează deschis în procesul de tatonare a discursurilor puterii, plasând sub lentila critică legitimitatea unei Europe unite. Europa este the land of wonder, tărâmul întrebărilor, al căutărilor, o realitate concretă și în același timp o utopie socio-politică. Artiștii sunt atenți la fenomenele socio-politice actuale, filtrează și dezbat critic dinamica lumii actuale și propun totodată noi soluții de abordare artistică mizând, în momente complicate economic și cultural, pe producția artistică, dar și pe cercetare și dialog. Europa nu este definită ca UE, ci ca regiune geografică extinsă.

Artiștii vor pune sub semnul întrebării semnificațiile identității europene, vor discuta nevoile și așteptările cetățeniei europene. Europa Wonderland este un spațiu de căutare, cercetare, interogare, un spațiu de identificare a instrumentelor prin care cetățenii pot ajunge la forme de solidaritate, parteneriat, empatie și stabilitate.

BODY SPACE: 

CITIZENSHIP AND TERRITORIES

BODY SPACE: 

CITIZENSHIP AND TERRITORIES

13 Oct – 13 Nov 2020

13 Oct – 13 Nov 2020

CURATORI:

OLIVIA NIȚIȘ

DANA SARMEȘ

ARTIȘTI:

Ana Hoffner ex-Prvulovic*
Andreea Cioară
Ardan Özmenoğlu
Ciprian Homorodean
Claudiu Cobilanschi
Elana Katz
Mălina Moncea
Renée Renard
Sandra Sterle
Sarah Muscalu
Sorin Oncu
Véronique Sapin
Xenofon Sachinis

Expoziția se va putea vizita la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății.

Body Space: Citizenship and Territories investighează rolul interacțiunii sociale și limitarea sa, spațiul personal, spațiul extrapersonal și cel interpersonal, valoarea socială a procesării cognitive și emoționale a spațiului, de asemenea, amploarea și transgresarea granițelor rasiale, sexuale, ideologice și de clasă. Întrebări și teme importante cu privire la ubicuitatea spațiului european, migrație, diasporă europeană, viitoarea identitate europeană. Este un proiect ce pune sub semnul întrebării relația dintre centru și periferie, noul nomadism, viața comunității de expați. Misiunea proiectului este de a angrena artiștii și publicul într-un dialog semnificativ în jurul marilor subiecte ale societății de azi – GRANIȚA, TERITORIUL, CETĂȚENIA și al conceptului curent al distanțării fizice (inițial denumită distanțare socială).

Spațiile unde se va instala expoziția sunt Clădirea Garnizoanei, recent retrocedată de Armata Română Ministerului Culturii, ca viitor spațiu al Muzeului Revoluției Române și străzile aferente. Clădirea Garnizoanei este o clădire simbolică pentru Timișoara (atașat la alte documente descrierea spațiului intitulat SPAȚIUL). Acesta va fi primul proiect amplu de artă contemporană. Intenția noastră este și să atragem atenția asupra celei mai vechi clădiri baroce din Timișoara și la potențialul extraordinar pe care îl are acest spațiu. Cetatea Timișoara și întregul Banat, transformată, după Pacea de la Passarowitz, în provincia imperială a Casei Habsburgice, a depins direct în primele decenii de Consiliul de Război Aulic și Camera Curții de la Viena. În acei ani, au fost construite multe clădiri militare, orașul Timișoara fiind considerat, alături de cel din Belgrad, ca având un rol strategic de mare importanță pentru apărarea Europei Centrale. Garnizoana sau Casa Guvernatorului Mercy este prima construcție barocă din Timișoara 1727.

Expozițiile vor putea fi vizitate doar în baza unei rezervări, folosind calendarul de mai jos sau la numărul de telefon: 0729667353.
PROGRAM EXPOZIȚII: MARȚI – DUMINICĂ / 14.00 – 20.00

Proiecte co-finanțate de AFCN, Consiliul Județean Timiș și realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Proiectul face parte din Programul Cultural pentru 2020 – Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Parteneri: Constructim, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Experimental Project, Fundația Art Encounters

Parteneri media: Agerpres, IQads, Smark, Radio Guerrilla, Ziarul Metropolis

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.